De Spaanse keuken

Mijn tweede thuis

Spanje, het land waar mijn tweede thuis is! Het land waarvan ik zo blij van wordt. Zodra ik de grens over ga of uit het vliegtuig stap, gaat mijn hart sneller slaan. Dan krijg ik zo’n geluksgevoel dat ik er weer mag zijn. Ik voel me er zo ongelooflijk thuis, het klimaat is er heerlijk, de mensen zijn aardig en maar niet op de laatste plaats het eten is er zo lekker!

Veelal wordt er gesproken over de Franse of Italiaanse keuken, maar de Spaanse keuken is er een die je niet zo maar mag vergeten. Laten wij nu ongelooflijk van vis houden en ja, dan kom je hier behoorlijk aan je trekken.

’s Middags om vier uur zien wij de vissersboten binnenkomen, die ’s nachts of ’s ochtends vroeg al zijn vertrokken om verse vis binnen te halen. De viswinkels liggen vol met de meest uitleenlopende vissoorten, die na de veiling direct geleverd worden. Je moet het hier wel leren kopen: kijken en voelen. Ik vind het altijd mooi de Spaanse dames die het je gewoon even vertellen wat goed en niet goed is. Heb je een vraag, geen probleem, de hele winkel beantwoordt je vraag. Als je niet uitkijkt, levert het zelfs een discussie op wat dan uiteindelijk de beste vis is of de beste manier van bereiden is. Een aantal jaren geleden hebben wij van onze buren Paella leren maken. Het is een gerecht waar je echt de tijd voor moet nemen, voor een goede Paella sta je gewoon 3 tot 4 uur in de keuken. Ik trek dan ook mijn wenkbrauwen hoog op als ik die kant-en-klare doosjes van Knorr of zo zie. Het probleem nu is dat we nergens anders meer Paella kunnen eten, die is nergens zo lekker en goed als thuis;).

IMG_0745

IMG_0747

Ik denk dat we al aardig gedreven zijn welke garnalen wel of niet lekker zijn, of beter we begrijpen nu de prijzen. In eerste instantie dachten we waarom is er een prijsverschil voor gamba’s uiteenlopend van 10 euro tot soms voor rode gamba’s 60 of 70 euro per kilo. Er is zo’n intens smaakverschil, dat proeven alleen het bewijs levert. Echt koop nu maar een paar van de duurdere, het is het meer dan waard! Zo ook geldt voor de inktvisjes: kleine of grote. Laat je goed informeren hierover, de ene is taai, goed voor de soep, de ander is boterzacht. Er is zijn er ook die inkt hebben, goed voor mooie risotto’s, maar moet je wel even weten, want aan de buitenkant als niet kenner weet je het niet en bij het bereiden spuit de inkt er dan wel uit. Maar inktvisjes blijven heerlijk met olijfolie en beetje knoflook, stokbroodje en klaar.

Hier in Spanje draait natuurlijk veel om Tapas. Ook bij de Tapas tref je veel vis aan, maar ook gegrilde groentes, pimientos, beef, spaanse kazen en vergeet de Iberico ham niet. Een grote variatie aan kleine hapjes waar je stuk voor stuk van kunt genieten. Hoe heerlijk is het niet om rond uur of 17.00 neer te strijken op een terrasje, wijntje erbij en een paar Tapas. Zon nog hoog aan de hemel, dan kun je alleen maar bedenken: dit is het leven, ongelooflijk genieten.

Het Spaanse leven is mooi, ik hoop dat ik hier op mijn oude dag vaak mag vertoeven. Voorlopig volop genieten!

Er zijn overigens veel kookboeken te koop met Spaanse recepten. Twee boeken die bij mij in de keuken staan zijn “de Spaanse Keuken” van Sergio Vasquez en “Food Escapes” van Jamie Oliver beiden te koop bij BOL.COM. De rest gaat op gevoel, zien is koken. Veel pure gerechten, makkelijk te maken!

IMG_0750

 

Afsluiten met iets zoets, is bijna niet te weerstaan. Ook de Creme Catalan mag in een vakantie niet ontbreken! Al met al een verrassende keuken van alle markten thuis en dan hebben we het nog niet over de BBQ gehad. Dat is voor een andere keer.

Succes!

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord