Het lekkerste bananenbrood ever!

Kerst-Allerhande

Bananenbrood: het is een dingetje geworden het afgelopen jaar. Ik ken bijna niemand die geen bananenbrood heeft gebakken. Ik ben er dus ook zo eentje. Ik zag het ene bananenbrood na het andere bananenbrood voorbij komen bij vriendinnen, influencers en mijn favoriete kookgodin Miljuschka. Zij beweert dus dat zij het allerlekkerste recept heeft qua bananenbrood. En ik kan je zeggen: ik heb inmiddels wel 15 verschillende recepten uitgeprobeerd en by far kwam inderdaad haar recept als mijn favoriet naar boven!  Met een heeeeeele kleine aanpassing, maar dat is persoonlijk.

Mijn keuken lijkt af en toe wel een slagveld van al dat bakken wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Naast de bananenbroden heb ik ook ontelbaar veel toetjes gemaakt – ook bijna allemaal van Miljuschka -. Ik hou gewoon van suiker, roomboter en room, Bastogne koekjes en eventueel slagroom en wat drank erin. Wat dat aan gaat hebben wij dezelfde smaak volgens mij. Ik heb een keuken met een kookeiland en daardoor kan ik gelukkig een hoop rotzooi maken, want eerlijk gezegd maak ik er wel een zooitje van. Maar ik ben ook degene die het allemaal weer opruimt, dus so be it. En daarbij is iedereen toch altijd wel weer blij als er een lekker toetje of iets anders lekkers op tafel komt. De liefde van de hele familie gaat toch door de maag.

Anyway… nou kunnen jullie het recept natuurlijk gewoon bij Miljuschka vinden maar ik zal het ook hier even delen met die kleine aanpassing waar ik het hierboven al over had. Het is niks bijzonders, maar ik hou niet van harde chocolade in mijn eten. Zo vind ik vianetta bijvoorbeeld echt niet lekker, net al straciatella.. Maar nogmaals, dat is persoonlijk, ik ken namelijk ook genoeg mensen die er gek op zijn, maar ik sla over.  Mijn tip is dan ook: laat de chocolade smelten – ik zet altijd een bakje met een beetje chocolade in de oven, die staat toch aan om voor te verwarmen –  en roer dat lichtjes door het beslag – proef het beslag ook even, dat is al een feestje op zich –  heen zodat je een marmereffect krijgt. Echt.. dat is superlekker! En dat vindt iedereen hier thuis ook. Ik geef meestal iedereen een plakje mee naar school of werk.

Je hebt nodig 

 • 125 gr boter gesmolten
 • 200 gr suiker
 • 250 gr bloem
 • 1 tl baking soda
 • snufje zout
 • 2 grote eieren
 • 60 ml melk
 • 1 tl vanille extract
 • 3 rijpe bananen
 • handvol gehakte chocola of noten – let op: ik smelt dus de chocolade

Zo maak je het bananenbrood

 Verwarm de oven voor op 160˚C (hetelucht oven). Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier of vet het goed in. Ik heb zelf zo’n siliconen”blik” en die spuit ik in met bakspray. Dat werkt heel goed.
 • Meng als eerste de suiker met de boter en klop deze goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en meng even door.
 • Roer nu de melk en het vanille extract (zakje vanille suiker kan ook) er door. Doe de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Roer het lekker door elkaar. Als het goed gemengd is, is het voldoende.
 • Prak de bananen met een vork. Des de bruiner de banaan is, des te zoeter. Voeg toe aan het beslag en roer dit weer om tot het één massa is. Als laatste voeg je de – gesmolten – chocola toe.
 • Stort het beslag in de klaarstaande vorm, leg er de – bijvoorbeeld – walnoten op en bak dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-65 minuten . Check met een houten sate prikker of deze er droog uit komt.
 • Laat zeker 10 minuten afkoelen in het blik voordat je het uitstort en verder af laat koelen.

Je zult zien dat als je iemand een plak van deze bananencake geeft ze je altijd vragen om het recept. Zelf doe ik nooit een banaan bovenop de cake want op de een of andere manier vind ik dat er na een dag al niet lekker meer uitzien. Deze cake kun je prima een dag of 2/3 bewaren of vries wat plakjes in. Maar vaak red je dat niet, want je zult zien dat iedereen er gek op is. En… altijd fijn om je bruine bananen toch nog te gebruiken in plaats van ze weg te gooien. Zonde toch?

Er zijn ontelbaar varianten en ieder heeft natuurlijk zijn eigen smaak. Maar deze zou je echt een keer moeten proberen.

Eet smakelijk,

Angelique en met dank aan Miljuschka

P.S. De headerfoto is een toetje die ik maakte uit de Allerhande van december 2019

angelique_vlieg

angelique_vlieg

Owner/Founder Shopaholiek/ShopaholiekMama at Shopaholiek Kids Fashion & Lifestyle online magazine
45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.
angelique_vlieg

Latest posts by angelique_vlieg (see all)

About angelique_vlieg

45+, getrouwd, 4 kinderen. Woonachtig in Dubai. Niet te serieus, beetje chaotisch en altijd in voor wat leuks.

View all posts by angelique_vlieg →

Geef een antwoord