Bigorexia ofwel sportverslaving

Sportverslaving bestaat ook: Bigorexia ooit wel eens van gehoord?

Sporten is toch gezond? Natuurlijk is sporten gezond, maar mijn moeder zei ook altijd “waar te voor staat, dat kan niet goed zijn”.

Maar sporten blijft en is zeker goed voor lijf en leden. Je conditie wordt er beter van, je voelt je energieker, het zorgt voor ontspanning, het is vaak een sociale ontmoetingsplaats en last but not least het vermindert de kans op hart- en vaatziektes. Allemaal redenen om te blijven sporten.

Maar wist je dat te veel trainen ook niet goed is. Het gevoel dat je nog meer wilt sporten, nog meer calorieën wilt verbranden, je eten en drinken je leven beheersen, dat is niet goed. Dan wordt sporten een obsessie!

Bigorexia is nog niet zo bekend, maar met de opkomst van steeds meer voedingsproducten die verwijzen naar beter en gezonder leven, komt het steeds meer in de belangstelling.  Sportverslaafden teren vaak op de complimenten die ze krijgen over hun lichaam, maar kunnen daartegen een minder zelfvertrouwen hebben of een totaal verkeerd beeld van zichzelf hebben.

Te veel sporten is niet zonder gevaren. Je kunt je lichaam kapot sporten, je spieren en gewrichten zeggen op een gegeven moment gewoon: stop! Pas dus op dat je je lichaam niet gaat slopen. Matig sporten is gewoon beter.

Bigorexia kun je bij jezelf herkennen, denk bijvoorbeeld aan de volgende signalen. Als je op deze signalen te veel “ja dat ken ik” kunt antwoorden, dan is het tijd om op te passen.

– Kijk je vaak naar jezelf en ben je niet tevreden? Weeg je jezelf elke dag en ben je erg met voeding bezig of wel tel je ook de calorieën die je eet per dag?

– Met het oog op sporten: train je elke dag of zelfs twee keer per dag? Verleg je hierbij je grenzen en als je dat behaalt, voel je dan een overwinning?

– Gaat het sporten ten koste van je sociale bezigheden, dus bijvoorbeeld ga je liever sporten dan naar een feestje? Want als je naar het feestje gaat, voel je dan dat je faalt?

Al met al blijven sporten natuurlijk, dat is altijd goed, maar verder lekker leven en laten leven! En zeg alsjeblieft geen nee tegen de leuke, lekkere en feestelijke dingen in het leven;)!

 

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord