Slipcursus: Iedereen zou het moeten doen!

Slipcursus

Een slipcursus zou eigenlijk onderdeel moeten zijn van een rij-examen…

Een ochtend slippen bij SEC in Rosmalen met het hele gezin! Een slipcursus was ons uitje voor de zaterdag ochtend. Het idee stond eigenlijk al lang op ons lijstje “to-do“, maar het kwam er nog niet eerder van. Zowel mijn vader als mijn man zijn vader hebben ons na het rij-examen lang geleden;) naar een slipcursus gestuurd. Ik moest zelfs leren hoe ik mijn band kan verwisselen. En ik heb het inderdaad een keer nodig gehad toen ik ‘of all places‘ in de Maastunnel mijn band lek reed over een baksteen die van een vrachtwagen af viel!

Wij vonden het dus ook belangrijk dat onze kinderen weten hoe ze moeten reageren op onverwachte noodgevallen op de weg. Wat moet je doen als je onverwachts hard moet remmen of uit de bocht vliegt vanwege gladheid? Ik weet zeker dat niet iedereen hier een volledig antwoord op heeft. Zo reden we dus naar het Safety Experience Centre in Rosmalen waar we een volledige 3-uurs cursus kregen.

De cursus begon met een uur theorie. Misschien een beetje saai voor sommigen, maar ik vond het super interessant. Kijk ik ben nog van de generatie dat ik geleerd heb dat ik moet pompen bij plotseling remmen. Maar niemand heeft mij later uitgelegd dat ik dat zeker niet meer moet doen nu we allemaal ABS hebben. Verder is je (stuur)houding erg belangrijk, omdat het letsel kan beperken wanneer jouw airbag open gaat. Bovendien kun je veel beter reageren. Dus lieve mensen, handen op kwart voor drie en op goede afstand met redelijk rechte rug achter het stuur!

Verder ving ik toch wat praktische tips op, die ik goed opsla. Bij een noodstop met een schakel-auto altijd rem en koppeling tegelijk intrappen. Blijf altijd kijken naar de richting waar je heen wilt en blijf sturen in de gewenste richting. Dus niet heftig gaan tegensturen! Bij een automaat hard remmen!

Het is bijna overbodig om te melden, maar echt mensen: je mobiel gebruiken in de auto is echt ‘not-done’! Ze hebben ons duidelijk laten zien wat het met je concentratie doet en echt… ik heb sommige situaties totaal gemist. Dat was best even schrikken, want stiekem druk je toch tijdens het rijden een andere bestemming in of ga je bellen (ook al is het handsfree). Ga ook niet in een emotionele toestand achter het stuur zitten. Je gedachte is ergens anders. En natuurlijk ga je ook niet met medicijnen of alcohol op achter het stuur de rijweg op.

De praktijk van de cursus was enorm leerzaam. Ook voor ons om weer even de punten op de “i” te zetten. Hard remmen, obstakels ontwijken en de gladde baan op, het was allemaal even leuk om te doen. Zeker omdat het hier geen gevaarlijke situatie was. Je had de ruimte om het te ervaren.

Ik ben vooral blij dat ik het de kinderen heb meegegeven en tja, het klinkt bizar, maar ik vind eigenlijk echt dat dit onderdeel van een rij-examen zou moeten zijn. Of beter: Iedereen zou dit moeten doen!

Voor meer informatie, google naar SEC Rosmalen!

Slipcursus Slipcursus

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord