Corona: Schoonmaak tijdens de Corona-crisis

Hoe schoon zijn we eigenlijk?

 Corona is best confronterend met je normale hygiene. Zo ervaar ik het. Ik was mijn handen meer dan ooit, ben bewust van de dingen die ik aanraak en vermijd echt locaties waar het zou kunnen zijn zoveel mogelijk. Kortom, ik ben veel thuis in een heel schoon huis!

Hoe zit het eigenlijk in huis met het virus?

Overleeft corona nou wel of niet op de deurklink? En kan er nog wel iemand bij je komen eten of koffiedrinken? Zelfs premier Rutte zegt het: we weten nog lang niet alles over het coronavirus. Vervelend, want juist nu willen we álles weten. Nog maar een paar weken geleden wisten we niet of je een coronabesmetting kon oplopen via spullen of oppervlakken. Nieuw onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het coronavirus wel enige tijd kan overleven op materialen als metaal, glas en plastic. Volgens het RIVM is de kans dat iemand op deze manier besmet raakt heel klein. Een virus heeft namelijk altijd een mens of een dier nodig om in leven te blijven en uit onderzoek is al gebleken dat het aantal virusdeeltjes buiten het lichaam zeer snel afneemt.

Schoonmaken

Gebruik voor een goede reiniging warm water met een schoonmaakmiddel of een desinfectiemiddel. Ga wel zorgvuldig om met desinfectiemiddelen, want zulke producten doden niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën. Reinigingsdoekjes zijn overigens ook effectief tegen virussen en bacteriën. Spoel zulke doekjes na gebruik niet door het toilet, want dan ontstaan er weer heel andere problemen. Ik was sowieso mijn spons en doekjes na mijn schoonmaakroutine!

Knooppunten in huis

Deurklinken, lichtknopjes, de afstandsbediening van de tv, de telefoon, kranen, knoppen van het gasfornuis, de inductieplaat, het bedieningspaneel van de oven, de deurgrepen in de keuken – het zijn allemaal punten die je, je huisgenoten en je eventuele bezoek regelmatig aanraken. Het zijn dan ook beruchte verzamelpunten voor bacteriën en virussen. Maak deze punten daarom regelmatig schoon, zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen.

Toilethygiëne

Dat het coronavirus zich in de ontlasting kan bevinden, is al aangetoond. Een goede toilethygiëne is dus belangrijk, zeker als u jonge kinderen thuis heeft. Jonge kinderen zijn daar nog niet altijd even goed in, dus wees hier alert op. Maak elke dag het toilet schoon en doe dat ook als je bezoek hebt gehad. Verder geldt, zoals altijd: na gebruik van het toilet, handen wassen tot en met!

Bezoek

In principe zijn wij thuis alleen met ons gezin. Nu met het mooi weer heb ik gezegd dat de kinderen best een keer een vriendin of vriend uit kunnen nodigen in de tuin op gepaste afstand. Maar zeker niet meer dan twee. Dan word mijn inziens het overzicht al snel minder en overigens is dat ook niet de richtlijn van het RIVM.

Voor je met voedsel in de weer gaat, was je de handen. Houd het aanrecht schoon, zorg voor schone materialen en was niet-voorverpakte groenten en fruit dat je ongeschild eet. Verder is het nu van belang dat je geen bestek of servies met iemand anders deelt. Ook de grote bak chips of de schaal koekjes op tafel kun je beter even achterwege laten: geef liever ieder een eigen bakje of schaaltje.

Sterkte allemaal in deze nog steeds ongeloofwaardige tijd… Meer hierover op het gezondheidsnet!

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord