Kleine wasje, grote wasjes

DOE ZE IN JE WASMASJIEN

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien. Zo gaat dat liedje toch? Maar zo eenvoudig is het niet. Soms staat in het waslabel dat het niet in wasmachine mag. Kleding kan verkleuren, gaan pillen, kleuren lopen door, enzovoorts. Ik ben een echt waswijf en wil graag dat de vier goedgevulde kledingkasten in dit huis ook na het wassen gevuld blijven met mooie kleding. Vandaag deel ik mijn wastips met jullie.

 

Tip 1: gebruik het korte programma en was op 40 graden

Als kleding niet echt vies was, dan gebruikte ik mijn korte wasprogramma van een half uur. Een keer zaten hier per ongeluk een paar vieze sokjes tussen (Linde had buiten op sokken gelopen) en deze waren ook schoon geworden. Sinds die tijd gebruik ik dit programma veel vaker. Wel op 40 graden, dan gaan vlekken er beter uit dan op 30 graden. Voordelen aan dit programma is dat de kleding minder slijt en je sneller klaar bent met wassen.

 

Tip 2: sorteer goed op kleur

Donkere was, rode/roze was, lichte was, witte was. Ik sorteer het allemaal. Zeker sinds mijn ontdekking van het 30 minutenprogramma vind ik het niet erg als mijn machine niet helemaal vol zit. Het moeilijkste vind ik altijd donkere kleding met witte accenten, waar doe je dat nou bij? Ik heb dus ook een donker met lichte accenten stapel.

 

Tip 3: bewerk vlekken voor

Ik doe dit met sunlightzeep of ossengalzeep. Mijn voorkeur gaat uit naar ossengalzeep omdat ik het idee heb dat sunlightzeep te veel bleekt. Ik maak de vlek nat en met de zeep was ik met de hand de vlek er vast uit. Daarna spray ik deze nog in met vlekkensprak. Op het moment heb ik de Dasty vlekkenspray van de Wibra, maar die van Biotex is mijn favoriet. Komt alleen door de geur dat ik Biotex fijner vindt, ze werken beide prima.

 

Tip 4: gebruik vlekkenduivel

Vaak last van bepaalde nare, moeilijke vlekken? Hier zijn balpen- en grasvlekken berucht. Koop daar dan de kleine flesjes van Dr. Beckmann of Dylon voor. Ik heb dus de flesjes die daarvoor bestemd zijn, maar heeft je kind bijvoorbeeld vaak een bloedneus of vindt je man het onmogelijk om zijn aardbeien zonder knoeien te eten? Dan zijn daar ook flesjes voor.

 

Tip 5: Dubro multi ontvetter tegen vetvlekken

Met de Dubro multi ontvetter haal je makkelijk vetvlekken uit kleding. Je kunt er ook de barbecue mee schoonmaken. Maar vetvlekken in kleding gaat ook super goed. Zelfs als je de kleding al gewassen hebt krijg je met Dubro ontvetter toch de vetvlek nog weg. Voor de meeste vlekken geldt dat het er na het wassen niet meer uit zal gaan. Geen Dubro ontvetter in huis, Dubro afwasmiddel werkt ook goed.

 

Tip 6: Hou je wasmachine goed schoon

Laat af en toe je wasmachine leeg en op een hoge temperatuur draaien met soda. En houd de losse elementen goed schoon met de hand.

 

Tip 7: alles kan in de wasmachine

Zijde, wol, enzovoorts, geen probleem. Bij mij wordt het juist lelijk als ik het op de hand was. Kies wel het juiste programma, de juiste temperatuur en de juiste droogmethode. Wol moet bijvoorbeeld liggen en een donzen jas zal er pas weer beter uit zien als hij helemaal droog is.

 

Tip 8: gebruik azijn tegen verkleuren en zweetluchtjes

Soms heb je dat je een zweetluchtje niet meer uit een kledingstuk krijgt. Als je azijn op de zweetplek giet en daarna het item wast zal de zweetgeur verdwenen zijn en nee; je kledingstuk ruikt dan niet naar azijn. Mocht alleen azijn niet voldoende zijn om de zweetgeur weg te krijgen, was het item dan op 60 graden en strijk goed de naden in de oksels met een heet strijkijzer. Azijn schijnt ook voor kleurbehoud te zorgen, heel soms was ik een nieuw item daarom op het korte programma met azijn. Over een nachtje in een emmer water met azijn zetten lees ik vaak slechte verhalen, dus dat zou ik niet doen.

 

Tip 9: geen lichte kleding op regen dagen

Trek op regenachtige dagen, zeker bij je kinderen geen lichte kleding aan. Het is niet echt een wastip. Maar een lichte jurk op een regenachtige dag is vragen om onuitwasbare vlekken.

Op deze manier krijg ik alles schoon en blijft alles mooi. De volle kledingkast helpt natuurlijk wel mee, want kleding slijt nu eenmaal van wassen. Heel af en toe heb ik wel eens een vlekje, maar dan is buiten mijn weten tip 9 niet toegepast. Hoop dat er nog een gouden tip voor je tussen zat en ik ben heel benieuwd, misschien heb jij wel een tip voor mij en onze volgers. Laat je het weten?

Latest posts by Annemarie Hendriksen (see all)

Geef een antwoord