Vegan, is dit een nieuwe hit?

Vegan

Het is echt wel zo: Vegan eten is echt heel normaal!

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. “Wat eet je dan wel nog?!” is de meest gehoorde spontaan opwellende vraag.

Wel …  groentestoofpotjes, tofu scramble, pannenkoeken, lasagne, risotto, pizza… Het aanbod van de vegan keuken is gevarieerd en immens groot: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en kruiden. Ze bestaan in een enorme verscheidenheid en men kan ze eindeloos combineren in heerlijke gerechten. Als je je verdiept in de vegan keuken, zal je merken dat je absoluut niks te verliezen hebt!

Maar er is meer. Veel etenswaren uit het typisch westerse dieet vind je tegenwoordig in een volledig plantaardige variant of kan je gemakkelijk zelf maken. En tegenwoordig heeft bijna elk restaurant wel een vegan recept op de kaart staan. Voor nog velen mag het gestolen worden, ikzelf vind het 2 keer per week hartstikke lekker en ik voel me er ook heel goed bij.

Wat “mag” je dan zoal eten als je denkt aan Vegan?

Granen: er bestaat een enorme verscheidenheid van granen, denk maar aan tarwe in de vorm van brood, pasta en rijst.

Peulvruchten: linzen en bonen zijn goedkoop en een ideale bron van eiwitten. Met bonen bereid je lekkere burgers en spreads en ze passen heel goed in stoofschotels en chili’s.

Noten en zaden: noten kunnen wat duurder uitvallen, maar je hebt er gelukkig nooit grote hoeveelheden van nodig. Zaden zijn een stuk goedkoper. Met zonnebloempitten maak je bv. een lekkere “kaassaus”. Of je strooit ze in je slaatje, goed voor wat extra proteïnen.

Seitan, tofu, tempeh: drie klassieke eiwitbronnen. Seitan wordt regelmatig gebruikt om vlees te vervangen in klassieke gerechten zoals stoofvlees, gemarineerd op brochettes of als gehakt in een vegan kebabwrap.

Eivervangers: eender welk gebak kan je zonder ei maken. Mogelijke vervangers zijn silken tofu, gemalen lijn- of chiazaad, appelmoes, egg-replacer, plantaardige yoghurt, rijpe banaan…

Zuivelvervangers: plantaardige melk, yoghurt, pudding en room zijn in elke winkel te koop. Er zijn varianten op basis van soja, haver, rijst, amandelen, hazelnoten, cashewnoten en ga zo maar door.

Moeilijk is het dus echt niet, het kan een nieuwe levensstijl zijn, voor mij is het vooral omdat ik me er af en toe echt lekker bij voel.

Eten jullie wel eens vegan? Overigens op Restoranto.com vind je de leukste vegan restaurants in Rotterdam! Als jullie nog tips hebben, horen we het graag.

Marieke Hagesteijn

Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!
Marieke Hagesteijn

Latest posts by Marieke Hagesteijn (see all)

About Marieke Hagesteijn

Altijd druk met een hecht, werkend en sportief gezin. Zeer geïnteresseerd in alles op het gebied van sport, voeding, gezondheid en koken. Een combinatie waarbij het ene het andere aanvult! Daarnaast ook fashionista, houd van de mooie dingen in het leven. Motto: Geniet van elke dag!

View all posts by Marieke Hagesteijn →

Geef een antwoord